Gyere evezni, próbáld ki a sárkányhajózást!
Az A-HÍDragon sárkányhajó evezős csapat lányok-fiúk jelentkezését várja, akik érdeklődnek a sárkányhajózás iránt, lelkes tagjai akarnak, és tudnak lenni egy elszánt, és vidám csapatnak, és szívesen vennének részt hazai, akár nemzetközi megmérettetéseken.
Csapatépítés sárkányhajóval
Nincs még egy olyan csapatsport, mint a sárkányhajózás, amely olyan közösségteremtő és fejlesztő tevékenység, amelyben egy célért két labdarúgó-csapatnyi ember küzd.
A sárkányhajózás története

A kemény téli felkészülés után nagyon vártuk az idei évet, bíztunk abban, hogy az éves bajnoki tabellán előrébb tudunk lépni. Ebben az évben az MKKSZ a versenyrendszert megváltoztatta, megszűntek az eddigi divíziók (osztályba sorolások), a sorsolások olyan csapatokat is egy futamba rendeltek, akik eddig vízen nem lehettek egymásnak ellenfelei. Ezáltal keményebb küzdelmek voltak, harcosabb csapatok versenyeztek egymással. Így voltunk ezzel mi is… Felvértezve, felkészülten futottunk neki a szeonnak. A 2015-ös évben a Magyar Sárkányhajó Bajnokság pontszerző versenyei 4 fordulóból állt.  Az idei evezős és versenyszezon kiemelt eseményeit szeretnénk kedves olvasóval megismertetni.Az első verseny állomásról és az Európa Bajnokság válogatójáról Endrődi Mónika írt egy rövid összefoglalót.

Egy kis történelem

Azért, hogy érthető legyen , mit keres egy Európa Bajnokságon az A-Hídragon Sárkányhajó csapata, nem árt ismerni a sárkányhajózás európai történetét.

Magyarországon , ugyan úgy mint nemzetközi szinten, két szövetség keretén belül lehet sárkányhajózni.

Csapatunk a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Sárkányhajó szakága által  szervezett versenyeken indul, a Hídépítők Egyesülete a szövetség tagja. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségben ( ICF) is szakágként működik a sárkányhajózás 2001 óta.

Magyarországon 1998-ban alakult meg a Sárkányhajó Szövetség külön sportágként jelölve magát. A szervezet  a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) tagja.

Ez a világban és Magyarországon is , két versenyrendszert jelent.  Külön országos bajnokságok, versenyek , Világ- , és Európa Bajnokságok kerülnek megrendezésre már 10-15 éve. Az előzőek azért fontosak, mert a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség ( ICF) 2014. novemberében írta ki az ELSŐ nemzeti ill. klub csapatok I. Európa Bajnokságát.

                Elhatározás..

Mikor  a felhívást elolvastuk , felmerült a kérdés elindulhatunk-e mi egy ilyen versenyen. Tudni  kell, hogy a csapat tagjaink közül többen voltak már világversenyen, világbajnokok is vannak köztünk. Az ICF által szervezett 2012 évi Milánói ill. 2014 évi Poznani VB-ről ill. mások az IDBF által szervezett  klub világ-és európa bajnokságokról, nemzetközi versenyekről tértek haza érmekkel, helyezéssekkel. Tudtuk, a teljes csapattal 20 fős egységgel nem tudnánk kiállni a klubok versenyében. A kiírás nagyon sok féle lehetőséget adott az  indulásra. 200 m, 500m, 2000m hosszú távok, 10 fős ill. 20 fős hajók, női, férfi , mix (4nő+6 férfi vagy 8nő+12férfi) egységek, seniorok ahol nincs korhatár megjelölés, mastersek ahol a min. korhatár a 40 ill. 50 év volt. Ezeket a variációkat végignézve, úgy láttuk, hogy 10-es masters+40 , mix hajóban mindhárom távon lehetne elindulni.

Nem késlekedett a döntés , a nevezésünket az elsők között megküldtük januárban, kezdődhetett a felkészülés.

Felkészülés…

Két részből állt. Egyik: az utazás, szállás, nevezés,egységes  pólók , ruházat, edzés lehetőségek, stb. kiválasztása. Itt kell megjegyezni, hogy minden költséget a csapat tagjai álltak. Ezúton szeretnénk ismét megköszönni a  Hídépítők Egyesületének, hogy külön támogatta a csapat versenyen indulását..

Másik: Edzések számának emelése, a versenyen használatos hajók Magyarországon való kipróbálása. A heti három edzés, a téli jó alapozásnak köszönhetően, nem csak az EB-re való felkészülésnek, hanem a teljes csapat nyári versenyeken való szereplésének jót tett.

Ez idő alatt a nemzeti számokon való induláshoz a Szolnokon megrendezett magyar bajnoki állomáson válogató versenyt rendeztek. A teljes csapatból többen, más klubok által szervezett hajókban a nemzetközi futamokon való indulás jogát is megszerezték. Ezek még több edzést jelentettek, ki a Römi Ssk telephelyére, ki Tatára, ki Győrbe járt edzésre.

                A verseny… eredményei

Az Európa Bajnokság Olaszországban a Dolomitokban , Auronzoban került megrendezésre 2015.július 01-05 között.  Auronzo di Cadore vagy röviden Auronzo község Észak-Olaszországban, Belluno megyében, Veneto tartományban, a Dolomitok keleti peremén, a Ansiei folyó völgyében, 866 m tengerszint feletti magasságban, a duzzasztó gáttal  kialakított tó mellett fekszik. A versenyeket a 6-12 C’fokos  vízben rendezték, csodálatos környezetben, 1500-2400 m magas hegyek között. 

11 nemzet, klub és nemzeti csapatai indultak a versenyzők száma 1300 fő volt. 80 érmet, közte 38 Európa-bajnoki címet szereztek a magyar sárkányhajósok a Nemzetközi és Klub Sárkányhajó Eb-n.  A klubfutamok során 21 arany-, 16 ezüst- és 7 bronzérem jutott a magyaroknak, de a nemzetek versenyében is hasonló eredmények születtek, összesen 15 arany-, 14 ezüst és 8 bronzérmet szerzett a 250 fős magyar csapat.

Ebből az érem esőből, mi is kivettük a részünket. A klub csapatok közözött 10-es mix hajónk két harmadik helyet hozott el. A nemzeti csapatokban szereplők mind három érem fajtából hoztak haza.

                A verseny… emlékei

Az első Nemzetközi és Klub Sárkányhajó Eb szervezése magán viselte , az ilyenkor szokásos kezdeti nehézségeket. Sajnos adminisztrációs hiba miatt az első napi 500 m-s futamokon nem indulhatott az A-Hidragon csapata. Nekünk ez lett az egyetlen rossz emlék az ott töltött , csodálatos 5 napból. Az utazás délutánján edzés lehetőséget kaptunk, majd színes forgatagban, énekelve végig vonult az egész mezőny Auronzo utcáin. Kicsit lassú , de látványos zene és akrobatikus műsorszámokkal frissített megnyitó ünnepségen vettünk részt. Megtiszteltetés volt, hogy a nemzeti zászlót, Hungary feliratú táblát csapatunk tagjai vihették. Másnap a futamok 6 percenként váltották egymást, a különböző egységeink bíztatták egymást, figyelték a többi nemzet sárkányhajó tudását, technikáját. Egymásután történtek az emlékezetes események, a nemzeti senior lány csapat zuhogó esőben leevezett távja, vagy a győri –tatai-a-hidragonos  nemzeti senior fiú csapat 2000 m-s versenyen való elsüllyedése. A versenyek között volt idő nagy sétákra a tó körül, kirándulásokra a csodálatosan szép hegyekben, akár bobozásra is.

 Kis csapatunk sokat volt együtt. A közös vacsorák, esti séták vidáman, jó kedvvel teltek, a versenyeken mindenki oda tette magát, jó volt A-Hidragonosnak lenni.

A záró ünnepélyen, az eredmény hirdetések után Patyi Melinda – a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Sárkányhajó szakági vezetője- átvehette a rendezőknek járó vándor zászlót!

2017 –ben Magyarország, Szeged rendezi a II. Nemzetközi és Klub Sárkányhajó Eb-t!

Nem kérdés, szeretnénk mi is ott lenni!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SÁRKÁNYHAJÓ ROADSHOW 2014 GYŐR

Idei győri versenyünkön a tavalyihoz (és a tavaly előttihezhasonló időjárási viszonyok fogadtak: 20°C alatti hőmérsékletvastagösszefüggő felhőzetcsepergő esőPersze ez nem tántorított elminket eredeti szándékunktól, a versenyzéstől.

Már szinte hagyománynak számít, hogy minden év februárjában medencés versenyt rendeznek a téli álmot sose alvó sárkányoknak. A téli felkészülés során üde foltnak számít, ha kis időre is ugyan, de ismét vízre szállhatnak a csapatok. A medencében lévő hajóban két 6 fős csapat ül egymással szemben és egy forduló alkalmával 2,5 m-t kell eltolni az ellenfelet.

Az egyenes kieséses rendszerben ebben az évben csak a középfutamig tudta felverekedni magát az A-HÍDragon.

 

A futamok között pezsgőfürdővel és csúszdázással mulatták az időt a csapattagok, a szurkolók és a családtagok. 

Aquaworld 2014 sárkányhajó medencés bajnokság

SÁRKÁNYHAJÓ A’LA AQUAWORLD

Vegyünk egy 25 méter hosszú úszómedencétTöltsük fel hideg vízzelHelyezzünk a közepébe egy sárkányhajót. A sárkányhajó két végét töltsük meg 6-6 főnyi legénységgel...