Gyere evezni, próbáld ki a sárkányhajózást!
Az A-HÍDragon sárkányhajó evezős csapat lányok-fiúk jelentkezését várja, akik érdeklődnek a sárkányhajózás iránt, lelkes tagjai akarnak, és tudnak lenni egy elszánt, és vidám csapatnak, és szívesen vennének részt hazai, akár nemzetközi megmérettetéseken.
Csapatépítés sárkányhajóval
Nincs még egy olyan csapatsport, mint a sárkányhajózás, amely olyan közösségteremtő és fejlesztő tevékenység, amelyben egy célért két labdarúgó-csapatnyi ember küzd.
A sárkányhajózás története

Egy kis történelem

Azért, hogy érthető legyen , mit keres egy Európa Bajnokságon az A-Hídragon Sárkányhajó csapata, nem árt ismerni a sárkányhajózás európai történetét.

Magyarországon , ugyan úgy mint nemzetközi szinten, két szövetség keretén belül lehet sárkányhajózni.

Csapatunk a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Sárkányhajó szakága által  szervezett versenyeken indul, a Hídépítők Egyesülete a szövetség tagja. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségben ( ICF) is szakágként működik a sárkányhajózás 2001 óta.

Magyarországon 1998-ban alakult meg a Sárkányhajó Szövetség külön sportágként jelölve magát. A szervezet  a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) tagja.

Ez a világban és Magyarországon is , két versenyrendszert jelent.  Külön országos bajnokságok, versenyek , Világ- , és Európa Bajnokságok kerülnek megrendezésre már 10-15 éve. Az előzőek azért fontosak, mert a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség ( ICF) 2014. novemberében írta ki az ELSŐ nemzeti ill. klub csapatok I. Európa Bajnokságát.

                Elhatározás..

Mikor  a felhívást elolvastuk , felmerült a kérdés elindulhatunk-e mi egy ilyen versenyen. Tudni  kell, hogy a csapat tagjaink közül többen voltak már világversenyen, világbajnokok is vannak köztünk. Az ICF által szervezett 2012 évi Milánói ill. 2014 évi Poznani VB-ről ill. mások az IDBF által szervezett  klub világ-és európa bajnokságokról, nemzetközi versenyekről tértek haza érmekkel, helyezéssekkel. Tudtuk, a teljes csapattal 20 fős egységgel nem tudnánk kiállni a klubok versenyében. A kiírás nagyon sok féle lehetőséget adott az  indulásra. 200 m, 500m, 2000m hosszú távok, 10 fős ill. 20 fős hajók, női, férfi , mix (4nő+6 férfi vagy 8nő+12férfi) egységek, seniorok ahol nincs korhatár megjelölés, mastersek ahol a min. korhatár a 40 ill. 50 év volt. Ezeket a variációkat végignézve, úgy láttuk, hogy 10-es masters+40 , mix hajóban mindhárom távon lehetne elindulni.

Nem késlekedett a döntés , a nevezésünket az elsők között megküldtük januárban, kezdődhetett a felkészülés.

Felkészülés…

Két részből állt. Egyik: az utazás, szállás, nevezés,egységes  pólók , ruházat, edzés lehetőségek, stb. kiválasztása. Itt kell megjegyezni, hogy minden költséget a csapat tagjai álltak. Ezúton szeretnénk ismét megköszönni a  Hídépítők Egyesületének, hogy külön támogatta a csapat versenyen indulását..

Másik: Edzések számának emelése, a versenyen használatos hajók Magyarországon való kipróbálása. A heti három edzés, a téli jó alapozásnak köszönhetően, nem csak az EB-re való felkészülésnek, hanem a teljes csapat nyári versenyeken való szereplésének jót tett.

Ez idő alatt a nemzeti számokon való induláshoz a Szolnokon megrendezett magyar bajnoki állomáson válogató versenyt rendeztek. A teljes csapatból többen, más klubok által szervezett hajókban a nemzetközi futamokon való indulás jogát is megszerezték. Ezek még több edzést jelentettek, ki a Römi Ssk telephelyére, ki Tatára, ki Győrbe járt edzésre.

                A verseny… eredményei

Az Európa Bajnokság Olaszországban a Dolomitokban , Auronzoban került megrendezésre 2015.július 01-05 között.  Auronzo di Cadore vagy röviden Auronzo község Észak-Olaszországban, Belluno megyében, Veneto tartományban, a Dolomitok keleti peremén, a Ansiei folyó völgyében, 866 m tengerszint feletti magasságban, a duzzasztó gáttal  kialakított tó mellett fekszik. A versenyeket a 6-12 C’fokos  vízben rendezték, csodálatos környezetben, 1500-2400 m magas hegyek között. 

11 nemzet, klub és nemzeti csapatai indultak a versenyzők száma 1300 fő volt. 80 érmet, közte 38 Európa-bajnoki címet szereztek a magyar sárkányhajósok a Nemzetközi és Klub Sárkányhajó Eb-n.  A klubfutamok során 21 arany-, 16 ezüst- és 7 bronzérem jutott a magyaroknak, de a nemzetek versenyében is hasonló eredmények születtek, összesen 15 arany-, 14 ezüst és 8 bronzérmet szerzett a 250 fős magyar csapat.

Ebből az érem esőből, mi is kivettük a részünket. A klub csapatok közözött 10-es mix hajónk két harmadik helyet hozott el. A nemzeti csapatokban szereplők mind három érem fajtából hoztak haza.

                A verseny… emlékei

Az első Nemzetközi és Klub Sárkányhajó Eb szervezése magán viselte , az ilyenkor szokásos kezdeti nehézségeket. Sajnos adminisztrációs hiba miatt az első napi 500 m-s futamokon nem indulhatott az A-Hidragon csapata. Nekünk ez lett az egyetlen rossz emlék az ott töltött , csodálatos 5 napból. Az utazás délutánján edzés lehetőséget kaptunk, majd színes forgatagban, énekelve végig vonult az egész mezőny Auronzo utcáin. Kicsit lassú , de látványos zene és akrobatikus műsorszámokkal frissített megnyitó ünnepségen vettünk részt. Megtiszteltetés volt, hogy a nemzeti zászlót, Hungary feliratú táblát csapatunk tagjai vihették. Másnap a futamok 6 percenként váltották egymást, a különböző egységeink bíztatták egymást, figyelték a többi nemzet sárkányhajó tudását, technikáját. Egymásután történtek az emlékezetes események, a nemzeti senior lány csapat zuhogó esőben leevezett távja, vagy a győri –tatai-a-hidragonos  nemzeti senior fiú csapat 2000 m-s versenyen való elsüllyedése. A versenyek között volt idő nagy sétákra a tó körül, kirándulásokra a csodálatosan szép hegyekben, akár bobozásra is.

 Kis csapatunk sokat volt együtt. A közös vacsorák, esti séták vidáman, jó kedvvel teltek, a versenyeken mindenki oda tette magát, jó volt A-Hidragonosnak lenni.

A záró ünnepélyen, az eredmény hirdetések után Patyi Melinda – a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Sárkányhajó szakági vezetője- átvehette a rendezőknek járó vándor zászlót!

2017 –ben Magyarország, Szeged rendezi a II. Nemzetközi és Klub Sárkányhajó Eb-t!

Nem kérdés, szeretnénk mi is ott lenni!!!